Bizcocho de limón / Lemon cake (Virtual Vegan Potluck)

Bizcocho de limón / Lemon cake

Hoy celebramos la tercera edición del Virtual Vegan Potluck (ver aquí la primera y la segunda). Este evento es una gran comida vegana virtual a través de blogs de todo el mundo, organizado dos veces al año. Todas las recetas están enlazadas en círculo, así que podéis recorrerlas todas pinchando más abajo en los botones de “atrás” (“back”) y “adelante” (“forward”). ¡Buen provecho!
Today we celebrate the third edition of the Virtual Vegan Potluck (see here the first one and the second one). This event is a twice-yearly big online vegan meal throughout blogs all around the world. All recipes are connected in a circle, so you can visit all of them by clicking the “back” and “forward” buttons down below. Enjoy your meal!
300 gramos harina integral de espelta
1 cucharadita levadura en polvo
1 cucharadita bicarbonato
2 limones
2 manzanas golden
50 gramos aceite de oliva virgen extra
100 gramos panela líquida* (o sirope de agave)
Mezclar en un bol los ingredientes secos (harina, levadura, bicarbonato). Licuar los limones enteros (con piel) y las manzanas; en total, salen unos 35o mililitros de zumo. Añadir los ingredientes líquidos (zumo, aceite, panela [*derretir un bloque de medio kilo de panela con un vaso de agua a fuego lento]) al bol y mezclar bien. Verter la masa en un molde de silicona (o uno metálico engrasado). Hornear a 180º C durante 35-40 minutos. Desmoldar y dejar enfriar sobre una rejilla.
300 grams whole spelt flour
1 teaspoon powder yeast
1 teaspoon baking soda
2 lemons
2 golden apples
50 grams extra virgin olive oil
100 grams liquid panela* (or agave syrup)
Mix dried ingredients in a bowl (flour, yeast, baking soda). Juice the apples and the whole lemons (peel included) with the juicer; the result is about 350 mililitres of juice. Add the liquid ingredients (juice, oil, panela* [melt a half kilo panela block with a glass of water at slow heat]) to the bowl and mix well. Pour the dough to a silicone mold (or an oiled metal one). Bake at 180º C for 35-40 minutes. Remove from the mold and let it cool on a rack.

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44 respuestas a Bizcocho de limón / Lemon cake (Virtual Vegan Potluck)

  1. veganmiam dijo:

    Greetings from Oregon! I randomly browsed your blog on VVP 3.0 and your country is based in Spain! I will be visiting Spain this August for a month 🙂 if you have any vegan recommendations, feel free to contact me. I love your lemon cake, so fresh and lovely. And beautiful photo, too!

    Happy Virtual Vegan Potluck 3.0 Day x

    ♡ rika, vegan miam
    http://www.veganmiam.com
    ★ we travel + eat vegan blog ★

    • Nihacc dijo:

      Hi, rika! Which Spanish cities will you visit? I’ve made a guide of the restaurants and shops I go to (https://cocinadenihacc.wordpress.com/guia-gastronomica/): for example, in Barcelona I recommend the vegan restaurants Gopal and Cat Bar (affordable and really good); in Bilbao the Kresala and Veganamente organic food shops and Justo Aki for vegan shoes; in Madrid the vegetarian restaurant Yerbabuena (a bit expensive but very good vegan gourmet experience); in San Sebastian, the vegan restaurant Landare; in Vitoria, the organic vegan restaurant Ekoleku; in Zaragoza, the vegetarian tavern Mil Tallos and the vegan shop Pasion Vegana. I hope you will enjoy your visit. Thanks! 🙂

  2. Qué tentación…Y encima tengo en casa todos lo ingredientes…Se ve jugosísimo en las fotos.

  3. Thomas dijo:

    HI uno de mis tortas favoritas de todos los tiempos …. Voy a hacer de este .. gracias por compartir:)

  4. foodiecology dijo:

    This looks delicious. I love all things lemon, so a light, vegan lemon cake sounds perfect. Great idea using the apples, too.

  5. Poppy dijo:

    Lovely Lemon Cake!

  6. PAMELA dijo:

    MARAVILLOSO, ME LLEVO LA RECETA, ABRAZOS

  7. Pingback: Peanut, Caramel & Banana Cream Pie | juicejam&joy

  8. Tiene una pinta estupenda, este seguro que es de los pasteles que huelen por toda la casa y que te lo comerías de una sentada. Mandame un trozito por favor!!!! 🙂

  9. Hello, my dear! Another lovely contribution from you. Thank you so much for coming to another Potluck!

    • Nihacc dijo:

      Hi, Annie! Thanks, it’s been a pleasure; I wish it could be a non-virtual potluck to try all the wonderful dishes 🙂 Thank you for all the amazing organization!

  10. Pingback: Virtual Vegan Potluck May 11, 2013! |

  11. This looks gorgeous! So yummy! Happy VVP~

    – alexis
    http://www.sugarcoatedvegan.com

  12. Rquísimo!! Y además con ingredientes que siempre tenemos en casa 🙂 Me ha parecido genial este evento, he curioseado un poco en la web y está muy bien organizado!!
    Un abrazo!!

  13. jess dijo:

    this looks lovely and light! i love citrus baked goods. thanks for sharing

  14. Brittany dijo:

    Lemon cake is such a delicious classic, you can never go wrong!

  15. Treesa dijo:

    Lemon cake sounds so good! Thanks for sharing.

  16. Beautiful photo, lemon cake sounds so delicious and perfect for spring!

  17. Lovely! I like that it’s a lemon AND apple cake! Such a creative and simple recipe; it looks delicious. 🙂

  18. Ola, gracias! (all the spanish I know :)). This is really a great recipe, I like that all the ingredients are easily found anywhere in the world. Love the apple and lemon combo.

  19. You just can’t go wrong with lemon cake! Lovely.

  20. sweetveg dijo:

    Wow! I am all over this! I LOVE lemon and this looks incredible. Thank you for your contribution!

  21. María dijo:

    Hola. Me encanta esta receta la he hecho varias veces y sale riquísima, pero quería consultarte porque me sale un poco seco el bizcocho y sube la masa muy poco.
    Te agradezco si me aconsejas.
    Gracias

    • Nihacc dijo:

      ¡Hola, María! Me alegra que te guste la receta 🙂
      Vaya, pues a mi me sale tirando a húmedo… igual podrías añadir un poco de agua, medio vaso o así. Quizá también sea el motivo por el que no sube, aunque también es verdad que este bizcocho no sube demasiado, es más bien compacto. Espero que te sirva.
      ¡Un saludo!

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