Setas ‘trompeta amarilla’ al ajillo / Garlic ‘yellow foot’ mushrooms (Virtual Vegan Potluck)

Setas trompeta amarilla al ajillo

Conozco dos caminos para atravesar la provincia de Huesca: el del chocolate y el de las setas. El del chocolate pasa por la localidad de Hostal de Ipiés, y tiene parada obligada en el obrador artesano de Chocolates de la Abuela. El de las setas pasa por la villa de Ayerbe, y nos lleva a la tienda especializada en setas Casa Ubieto. En nuestro último viaje paramos en Ayerbe a comprar setas y, además de probar un par de harinas de setas y unas ‘lengua de vaca’ (Hydnum repandum), cogimos las ‘trompeta amarilla’ (Craterellus lutescens). El dueño de la tienda nos recomendó esta deliciosa receta típica de la zona, y creo que la nueva edición del Virtual Vegan Potluck es una buena ocasión para compartirla.
I know two ways to cross Huesca province: the chocolate’s one and the mushrooms’ one. The chocolate path passes through the village of Hostal de Ipies, and it has a compulsory stop by the chocolate artisan maker of Chocolates de la Abuela (Grandma’s Chocolates). The mushrooms’ one passes through the town of Ayerbe, and it leads to the mushroom specialised shop Casa Ubieto. In our last trip we stopped in Ayerbe to buy mushrooms and, besides trying two kinds of mushroom flour (dried mushroom powder) and ‘wood hedgehog’ (Hydnum repandum), we took these ‘yellow foot’ mushrooms (Craterellus lutescens). The shop owner recommended to us this delicious recipe, typical from the area, and I think the new edition of the Virtual Vegal Potluck is a great occasion to share it.

Setas trompeta amarilla al ajillo 2

30 gramos setas ‘trompeta amarilla’ deshidratadas
2 cucharadas aceite de oliva virgen extra
3 dientes de ajo
1 guindilla
1 cucharada perejil fresco picado
1 pizca sal
Poner a remojo con agua las setas durante 15-20 minutos; escurrir. Calentar el aceite de oliva en una sartén a fuego medio-fuerte, y rehogar los ajos laminados hasta que se doren un poco (tampoco demasiado). Añadir la guindilla, el perejil picado y las setas escurridas. Rehogar otros 5 minutos aproximadamente, hasta que las setas se hagan. Servir caliente.
30 grams dried ‘yellow foot’ mushrooms
2 tablespoons extra virgin olive oil
3 cloves of garlic
1 chilli pepper
1 tablespoon fresh parsley (chopped)
1 pinch salt
Soak mushrooms with water for 15-20 minutes; drain. Heat olive oil in a skillet at high-medium heat, and saute the laminated garlic until slightly browned (not too much). Add the chilli, chopped parsley and drained mushrooms. Saute another 5 minutes, until the mushrooms are made. Serve hot.

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33 respuestas a Setas ‘trompeta amarilla’ al ajillo / Garlic ‘yellow foot’ mushrooms (Virtual Vegan Potluck)

  1. Pingback: Virtual Vegan Potluck 4.0 November 2013 |

  2. That’s such a beautiful photo! I’ve never heard of ‘yellow foot’ mushrooms, but I’m sure any mushroom would be delicious prepared that way, with garlic and chili. 🙂

  3. Kiko Casals dijo:

    Esto tiene una pinta fantástica …. y las setas …. mi pasión. Bien por el post!!

  4. Pingback: Smoked Paprika Corn Crackers

  5. soupandsuch dijo:

    Sounds like a delicious way to prepare mushrooms! I’ve never heard of “yellow foot” mushrooms before. Very interesting!

  6. acookinthemaking dijo:

    Mmm me encantan las setas, de cualquier tipo. Que interesante esas!

  7. I would love to try those mushrooms, I’ve never even heard of them before 🙂

  8. Beautiful dish! Those mushrooms sounds yum.

    I love that you have a bilingual blog! 🙂

  9. Nikki Spigner dijo:

    So excited to try these! I love dried mushrooms, and this recipe looks and sounds amazing.

  10. Ally dijo:

    Oh, I adore mushrooms! I’m sure I would love your recipe. And what a choice: the mushroom path or the chocolate path! Such a difficult decision. 🙂

  11. very interesting recipe and beautiful photos.

  12. sweetveg dijo:

    This looks delicious! I loved reading about where you found them, too.

  13. I hope that someday I can cross Huesca province in both ways you described. Anyway, this mushroom dish looks fresh, simple and delicious!!! Such a lovely photo too! Celeste 🙂

  14. Beautiful! I love mushrooms but have never had yellow foot, great dish, thanks for sharing. Happy VVP!

  15. Never had yellow foot mushrooms before- I’m intrigued!

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